7. november 2023 Hvordan påvirker smågnagerne samspillet i økosystemet i fjellområdene våre og hvordan blir dette endret med klimaendringene? Hundretusener av bilder av lemen og mus vil gi verdifull kunnskap om dette.
Les mer
7. november 2023 COAT inngår i Nutrient Network, et verdensomspennende nettverk av forskningsstasjoner knyttet til gressenger, på engelsk kaldt «grasslands». Vi har våre «stasjoner» på Varangerahalvøya og har bidratt til en publikasjon i Nature Communications.
Les mer
7. november 2023 Fjellrevmodulen in COAT er i gang med å fange rødrev i Varanger igjen! I år har vi så langt fanget 2 rødrever, en ung han og en voksen tispe. Begge to har fått GPS halsbånd for å gi oss forskere bedre forståelse av revenes bevegelser på tundraen. Vær med å følg dem her vår eller les mer om saken i artikkelen i Ságat. Slipp-videoer tilgjengelig på Facebook og Instagram.
Les mer
18. oktober 2023 Viltkamera er blitt et populært verktøy i naturforskning. I COAT har vi blant annet utviklet en egen metode for å overvåke små pattedyr som mus og lemen med kamera. Dette har store fordeler ved at det skaffer viktig informasjon om dyrene på en effektivt måte uten å påvirke dem i det hele tatt. Det har imidlertid også utfordringer. Fram til nå har forskere sitter å blad gjennom hundre tusenvis...
Les mer
13. oktober 2023 I går lanserte vi vår infoskjerm på biblioteket i Vadsø. Ordfører i Vadsø Wenche Pedersen og leder av COAT Rolf A. Ims holdt hvert sitt innlegg. Til sammen var vi 31 stykker, blant disse var noen av COAT’s forskere som svarte på spørsmål om COAT’s forskning og overvåking.
Les mer
10. oktober 2023 Arbeidet med renovering og utvidelse av Hubehytta ble i løpet av siste halvdel av august sluttført. Hytta er nå utvidet med 8m², det gamle lagerrommet er gjort om til soverom og hytta er blitt isolert og vindtett. I tillegg ble det i fjor høst satt opp et uthus der. Med denne oppgraderingen er Hubehytta nå en langt bedre og mer praktisk feltstasjon enn den var tidligere.
Les mer
4. oktober 2023 Bjørkemålere er insekter med såkalt holometabol livssyklus, også kjent som «fullstendig forvandling». Dette innebærer at målerlarvene (lauvmakken) som spiser på bjørka om sommeren utvikler seg til voksne sommerfugler i løpet av høsten. De voksne målerne flyr nå, Og COAT’s forskere følger med!
Les mer
14. september 2023 I starten av september ble det årlige høst-feltarbeidet gjennomført i begge våre hovedstudieområder på Varangerhalvøya, henholdsvis i Komagdalen og i Vestre Jakobselv.
Les mer
11. september 2023 Denne rapporten fra årets COAT-feltarbeid på Svalbard tar for seg vår overvåkning på østmarkmus og fjellrev på Svalbard hovedsakelig i området rundt Isfjorden.
Les mer
25. juli 2023 COAT forskere fra Norsk Polarinstitutt og et titalls assistenter og teknisk personell er i gang med sommerfeltarbeidet på Svalbard. Vi henter inn data til seks COAT overvåkings moduler – klima, fjellrev, gås, rein, rype og vegetasjon. COAT Svalbard samler økosystemdata på Nordenskiöld Land i Adventdalen, Sassendalen og Reindalen med sidedaler og på Brøggerhalvøya, på øyene i Kongsfjorden...
Les mer
12. juli 2023 De to siste årene har COAT, ved hjelp av en datadrevet modell, gitt en prediksjon (prognose) om hvor mye lirype det blir i Finnmark til høsten. Prognosen gis halvannen måned før de vanlige linjetakseringene er ferdige – noe som gjør at både jegere og forvaltere er bedre forberedt på den sannsynlige utviklingen i bestanden. Modellen baserer seg på data på liryper og andre arter i...
Les mer
20. juni 2023 COAT Varanger sine forskere og assistenter er i disse dager på full fart ut på feltarbeid i Varanger. Under finner du en oversikt over hva som skjer når og hvor.
Les mer
16. mars 2023 COAT bidrar med to artikler i FRAM FORUM 2023 som ble lansert 14. mars. Magasinet inneholder kunnskap og forsking produsert av institusjonene på Framsenteret, nordområdesenter for klima- og miljøforsking.
De to COAT-artiklene tar for seg henholdsvis om fjellreven på Varangerhalvøya i Finnmark og om forskningen med utgangspunkt i Ny-Ålesund på Svalbard.
Digital utgave
PDF-utgaver
Les mer
7. mars 2023 Vi omgir oss med mange pattedyr som vi sjelden har gleden av å se. Men sporene kan fortelle mye om hvilke dyr vi deler nabolag med.
Visste du at lemenår er synlig fra verdensrommet? At rypa graver seg ned når det er dårlig vær? Eller at haren spiser sin egen skit?
Man treffer ikke alltid dyr når man er ute på tur. Men de er der. Og de er naboene våre.
Les mer
25. januar 2023 Smågnagere er en nøkkelart på tundraen på grunn av sine spektakulære populasjonssyklusser som gjør at rovdyrene vasser i byttedyr og at beitetrykket på plantene blir enormt. Allikevel er det mye vi ikke vet om smågnagerne og deres interaksjoner med andre deler av næringsnettet.
Les mer
20. januar 2023 Hvorfor er det interessant for en forsker å grave i snøen i januar? Der er det jo bare snø, eller? Ja det er det, snø, men vi ønsker å vite hvilken type snø, og om det er harde skarelag og is på bakken. Snøforholdene nå på vinteren kan nemlig avgjøre om vi får et smågnagerår kommende sommer. Og hvis det blir et smågangerår med mye lemen, vet vi ganske sikkert at det vil bli mange fjellrevkull...
Les mer
15. desember 2022 Forrige uke skrev vi en historie om rødrevfangsten på Kongsfjordfjellet, og alt som skulle til for å lure Murphy. To uker etter han ble fanget forsvant Murphy fra radaren. GPS-halsbåndet sluttet å sende og vi trodde at Murphy hadde lurt oss til slutt. Men nå er halsbåndet online igjen, og alt fungerer som det skal. De som er nysgjerrig på hva Murphy holder på med på fjellet kan sjekke de...
Les mer
6. desember 2022 GPS-merking av rødrev kan gi oss verdifull kunnskap om artens leveområde og økologi på den norske tundraen. Men først må Mikkel lures inn i en høyst mistenkelig trekasse, og nettopp det skal vise seg lettere sagt enn gjort.
Les mer
28. november 2022 Etter to års samarbeid med franske bioakustikere, gjennomfører rypemodulen i COAT nå grundige tester av algoritmene for automatisk deteksjon/klassifisering av Li- og fjellrype på data fra vår bioakustiske overvåking på Varangerhalvøya.
Les mer
24. november 2022 Med COAT får vi stor innsikt i hva som skjer i økosystemene i våre nærområder. Iblant kan det være nyttig å kunne sammenligne «våre» økosystem med liknende økosystem fra andre verdenshjørner. Hvor like eller ulike er de? Finner vi fellestrekk vil vi forstå våre økosystem bedre. Vår innsikt blir da mer generell.
Les hele historien om dette i den nye COAT HISTORIEN: Hvor stor...
Les mer
4. november 2022 Variasjon i antall smågnagere påvirker mange andre arter i fjellets og tundraens økosystemer. COATs kamerafeller gir verdifull kunnskap om smågnagerne og gjør det lettere å forstå disse økosystemenes tilstand.
Les mer
1. november 2022 I COATs infrastrukturprosjekt, som er finansiert av Norges forskningsråd, er det bevilget penger til oppgradering av feltstasjonen i Komagdalen på Varangerhalvøya. Styret for Varangerhalvøya Nasjonalpark har godkjent en utvidelse/ombygning av Hubehytta, samt oppsetting av et uthus i tilknytning til denne hytta. Det nye uthuset ble satt opp i løpet av tre dager nå i slutten av oktober.
Les mer
21. oktober 2022 I Komagelva har COAT gjennomført et eksperiment som for øyeblikket tester om krekling kan påvirke algevekst i elver.
Les mer
20. oktober 2022 Mani Hussaini (Ap) ba NJFF om å arrangere seminar om forvaltning av natur på Stortinget. NJFF inviterte COAT sin leder Rolf A. Ims som fortalte om klimaendringene i de arktiske områdene og behovet for løpende kunnskapsinnhenting og forskning på effekten av dette. Les hele NJFF sin nyhetssak om seminaret.
Les mer
11. oktober 2022 Den 6. internasjonale fjellrevkonferansen ble arrangert av Norsk Polarinstitutt i Longyearbyen 26.-29. august. Konferansen ble holdt ved Universitetssenteret på Svalbard og hadde totalt 69 deltakere, hvorav 24 var online, fra 14 land.
Les mer
14. september 2022 UiT Norges arktiske universitetsmuseum utgav i sommer en utgave av sitt magasin Ottar med tittelen «Klimaendringer påvirker natur og samfunn». Her presenteres COAT sin historie i sin helhet fra starten i 2010 frem til i dag, en del oppnådde resultater, samt viktigheten av og utfordringene med den videre driften av COAT.I tillegg presenteres arbeid gjort av COAT sin skog- og tregrensemodul...
Les mer
13. september 2022 I den senere tid har økologer fremmet at «kortsiktige varslingsmodeller» - matet med økosystembaserte overvåkningsdata - kan gi både kontinuerlig etterprøvbar påvisning av hvordan arter blir påvirket av miljøendringer og tidlig varsling om hva som vil skje i nær framtid. Begge deler gir viktig anvendbar kunnskap til brukere og forvaltere av naturverdier.
Les mer
7. september 2022 Årets telletur er tilbakelagt og det ble talt mange reinsdyr på de isolerte halvøyene på vestkysten av Svalbard. Disse lokalitetene utgjør et av kjerneområdene for overvåking av svalbardrein. Både bestanden på Brøggerhalvøya og på øyene i Forlandssundet – Sarsøyra og Kaffiøyra – var store i år med jevnt god kalveproduksjon på alle overvåkingslokaliteter.
Les mer
30. august 2022 COAT har modellert bestandssvingningene til lirype i Finnmark og sett på hva som påvirker endringer i bestanden. Modelleringen er et resultat av et samarbeid mellom COAT og flere interessentgrupper, inkludert grunneier Finnmarkseiendommen (FeFo).Vi har nå resultatene av årets taksering (dvs. linje-transekt-undersøkelser) på Finnmarkseiendommen, og kan derfor sammenligne med våre spådommer som...
Les mer
26. august 2022 Til tross for moderat forekomst av gnagere (et oppgangsfase år) er det registrert 12 fjellrevkull og 76 valper på Varangerhalvøya så langt i sommer.
Les mer
12. juli 2022 COAT har modellert bestandssvingningene til lirype i Finnmark og sett på hva som påvirker endringer i bestanden. Modelleringen er et resultat av et samarbeid mellom COAT og flere interessenter, inkludert grunneieren i Finnmark, Finnmarkseiendommen (FeFo).
Les mer
13. mai 2022 Rypemodulen i COAT Varanger har nylig satt ut lytteboksene for årets overvåking av lirype og fjellrype i studieområdet rett ovenfor Bergebydalen i Nesseby kommune. Dette arbeidet startet tilbake i 2017, og 2022 er derfor det 6. året med overvåking av de to arktiske rypeartene ved bruk av bioakustikk.
Les mer
29. april 2022 COAT har i samarbeid med Rovfuglgruppa i Vest-Finnmark for 4.året på rad vært på Varanger for å undersøke hvor mange jaktfalk, kongeørn og ravn som har gått til hekking.
Les mer
19. april 2022 Vi har startet et stort kadaverprosjekt på Svalbard og de første bildene er allerede samlet inn. Det blir interessant å se hvordan rovdyrene oppfører seg. Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Polarinstitutt, COAT og Nord Universitet. For å lese mer om dette se Polarinstituttets presentasjon av studiet. Det samme studiet utførtes av COAT i Varanger og har pågått siden 2005 og årets...
Les mer
1. mars 2022 Den årlige fjellrevrapporten fra COAT Varanger sin fjellrevmodul er nå publisert her på våre nettsider, som en del av Miljødirekotratet sin rappotserie. Les rapporten her
Les mer
18. februar 2022 COAT har tidligere fortalt om sitt prosjekt med GPS sporing av rødrev på Varangerhalvøya. Siste nytt er at du nå kan følge de merkede revene like tett som forskerne gjennom å få de nyeste posisjonene direkte på dette interaktive kartet.
Les mer
9. februar 2022 SUSTAIN var et stort nasjonalt koordinert prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd i årene 2015-2021. Prosjektet inkluderte tre geografiske «noder» (forskningsgrupper): Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES) i Oslo, Centre for Biodiversity Dynamics (CBD) i Trondheim og COAT i Tromsø. Et eget SUSTAIN-nummer av tidsskriftet Climate Research er nå publisert.
Les mer
8. desember 2021 Vegetasjonsforstyrrelser blir stadig vanligere på tundraen på grunn av pågående miljøendringer. Vegetasjonsklasser med forstyrrelser har vanligvis ikke blitt inkludert i vegetasjonskart. COAT-forskere ønsker å bruke fjernmåling til å overvåke vegetasjon forstyrret av biotiske (f.eks. gås og reinsdyr) og abiotiske (f.eks. isskader på vegetasjon) faktorer.
Les mer
25. november 2021 Alle har hørt om rødreven. Mange har sett den og vet hvordan den ser ut. Forskerne vet også mye om rødreven. Likevel vet forskerne lite om hvor den ferdes og hvordan den bruker leveområdet sitt, særlig på tundraen…
Les mer
27. oktober 2021 Det er nå over 10 år siden UiT fikk i oppdrag av regjeringen å starte arbeidet med å bygge opp COAT. Neste år vil COAT være klar for full drift - forutsatt tilstrekkelige driftsmidler. I denne nye COAT HISTORIEN beskrives hvorfor det nå er så viktig å etablere slike økosystemobservatorier i Arktis og hvordan slike observasjoner bør organiseres og driftes for å fylle sine samfunnsrelevante...
Les mer
14. oktober 2021 COAT utvider overvåkingen av vegetasjon på Svalbard ved hjelp av droner og høyoppløselige bilder. Personell blir opplært i bruk av avansert utstyr for å fange opp ikke bare endringer i vegetasjonen men også forstyrrelser fra beitedyr og skader etter milde vintre med mye is.
Les mer
29. september 2021 COAT har modellert bestandssvingningene hos lirype i Finnmark, og sett på hva som påvirker endringer i bestanden. Modelleringen er et resultat av et samarbeid mellom COAT, forskningsprosjektet SUSTAIN og flere brukergrupper, inkludert grunneier Finnmarkseiendommen (FeFo). Brukergruppene har ønsket at modellene skal brukes til å predikere rypebestandene halvannen måned før de årlige...
Les mer
21. september 2021 Et internasjonalt team ledet av en COAT -professor ved UiT foreslår en mekanisme der de store Pleistocene -pattedyrene var avgjørende for å fremme et veldig høyt floristisk mangfold, og at en lignende mekanisme sannsynligvis vil fremme mangfold i våre samtidige beiteenger. Ideen oppstod ved arbeid med tundra -beiteenger på Varangerhalvøya i forbindelse med overvåking for...
Les mer
17. september 2021 Østmarkmusa er den eneste fremmedlistede pattedyrarten på Svalbard og vert for en helsefarlige parasitt. I en ny artikkel i tidsskriftet PNAS analyserer COAT-forskere østmarkmusas bestandsdynamikk. Disse analysene gir både innsikt i hva som kan skje med musebestanden i et varmere klima på Svalbard, og mer generelt, hva som forårsaker de typiske smågnagersyklusene i Arktis. Denne artikkelen og...
Les mer
31. august 2021 Store utbrudd av bjørkemålere har ført til omfattende endringer i plantesamfunn fra bjørkeskog dominert av dvergbusker til gressdominerte systemer. Imidlertid er de indirekte effektene på det underjordiske systemet dårlig kjent.
Les mer
19. august 2021 I sommer har COAT ferdigstilt et oppsett med vegetasjonsbur på Varangerhalvøya for å bedre forstå hvordan smågnagere forandrer vegetasjon.
Les mer
16. juni 2021 Lange tidsserier er viktige for å forstå endringer i naturen. Til tross for omfattende forskning på vegetasjon på Svalbard, har langsiktig overvåking manglet. Men vi kan nå presentere "år 1" av COAT sin vegetasjonsovervåking på Svalbard. Denne COAT HISTORIEN er foreløpig kun tilgjengelig på engelsk.
Les mer