Klimaendringene forventes å påvirke arealbruk og vandringsatferd til dyrene i Arktis. Dette kan best dokumenteres med satellitt-sendere. Slike instrumenter påsatt arter som rein og fjellrev er derfor en del av COATs forskningsinfrastruktur som finansieres av Norges forskningsråd og Tromsø Forskningsstiftelse. Det at havisen rundt Svalbard minker vil for eksempel ha konsekvenser for fjellrevbestanden. Revene finner nemlig både mat på havisen og bruker den som en plattform for vandringer til og fra Svalbard.
Fram til nå har 54 fjellrever på Svalbard blitt fulgt ved hjelp av satellitt-sendere gjennom hele året. Vinteren 2018 la en av disse revene ut på en spektakulært lang og rask vandring som endte på Ellesmerøya i Canada. En artikkel i Polar Research, hvor Eva Fuglei og Arnaud Tarroux beskrev denne vandringen, førte til nyhetsoppslag som umiddelbart gikk viralt. Polar Research-artikkelen har så langt blitt lastet ned 5891 ganger, og Eva og Arnaud har blitt intervjuet av ulike media fra alle klodens kontinenter.
Se et utvalg av nasjonale og internasjonale medieoppslag i COAT i media.
Fjellreven som tok turen til Canada. Reven blir her sluppet fri av fangstmann Tommy Sandal. Tommy står for innfangning og instrumentering av COAT-revene. Foto: Elise Strømseng