X
GO

Her presenrerer vi populærvitenskapelige arbeider og bøker som har kommet ut fra COAT, eller som har blitt til i et sammarbeid med COAT. 

17.12.2022

SPOR: 
En feltgiude som tar for seg de vanligste dyreartene i nord og deres spor og sportegn. Fin til bruk på tur, men også i undervisningssammenheng.

Spor gir en innføring i økolig, habitatbruk, spor og sportegn til de vanligste dyrene i nord. Guiden et fin å ha med seg på tur, mene egner seg også som et utmerket supplement til materialet som benyttes i all undervisning om natur i norske koler og barnehager.

08.10.2022

OTTAR:
COAT forskere står bak mye av innholdet i Ottar nummer 3, 2022. Klimaendringer påvirker natur og samfunn. 
  • Rolf A. Ims, Jane Uhd Jepsen, Åshild Ønvik Pedersen, Ole Einar Tveito og Eeva Soininen: KLIMA-ØKOLOGISK OBSERVASJONSSYSTEM FOR ARKTISK TUNDRA (COAT)
  • Ole Petter Laksforsmo Vindstad og Jane Uhd Jepsen: FORSKNING PÅ MÅLERUTBRUDD OG SKOGDØD
  •  Ingunn M. Tombre, Jarle W. Bjerke, Sanne Bech Holmgaard og Einar Eythórsson: GJESS I LANDSKAP MED MENNESKER I ET VARMERE KLIMA

04.12.2019

NATUREN:
COAT forskere står bak mesteparten av innholdet i Naturen nummer 3, 2019. TEMA: POPULASJONSSYKLUSER (redaktør Rolf A. Ims).
  • Ole Petter Laksforsmo Vindstad og Jane Uhd Jepsen: POPULASJONSSYKLUSER HOS BJØRKEMÅLERE 
  • Eeva Soininen, Eivind Flittie Kleiven og Magne Neby: POPULASJONSSYKLUSER HOS SMÅGNAGERE 
  • Dorothee Ehrich og Nigel G. Yoccoz: POPULASJONSSYKLUSER HOS HARE 
  • John-André Henden, Eva Fuglei og Rolf A. Ims: POPULASJONSSYKLUSER HOS RYPE 

17.10.2019

LEMEN: 
En barnebok om den lille folkekjære gnageren skrevet av Kirsti Blom og Rolf A. Ims. Den tiende boka i Cappelen Damm sin serie "Dyreliv i Arktis".

Lemenet er et lite dyr med en stor gjerning, og endelig har dyret fått sin egen bok. Lemenårene har helt siden istiden vært et livgivende pulsslag i fjellnaturen hvert tredje til femte år. Når de er mange, utgjør de en veldig kraft. I fjellet former de landskapet, dyrelivet og plantelivet, og er matkilde for mange rovdyr.

19.11.2018

SVALBARDREINEN: 
En barnebok om den kompakte og lubbne reinen på Svalbard skrevet av Kirsti Blom og Åshild Ønvik Pedersen. Den niende boka i Cappelen Damm sin serie "Dyreliv i Arktis".

Her får du vite alt du trenger å vite og ikke visste du ville vite, om svalbardreinen.

For over fem tusen år siden trasket en liten reinsdyrflokk i land på Svalbard.
I løpet av noen tusen år tilpasset dyrekroppene seg det arktiske klimaet
- kroppsstørrelsen krympet, pelsen vokste og den tøffe svalbardreinen sto fram.

Boka skildrer den særegne og fascinerende reinens tilværelse gjennom et år,
i kalde og frosne polarnetter og under varmen fra midnattssola.

Vil svalbardreinen som en gang vennet seg til å leve i ekstrem kulde
klare å tilpasse seg et våtere og varmere klima?

04.08.2018

HVITKINNGÅSA: 
En barnebok om Svalbards tallrike sommergjest Hvitkinngåsa skrevet av Kirsti Blom og Ingunn Tombre. Den syvende boka i Cappelen Damm sin serie "Dyreliv i Arktis".

Hvitkinngåsa er en tøff skapning, men yndig å se til. Den trosser vær og vind, og krysser landegrenser, hav og klimasoner for å sørge for seg og sine. Vinterstid holder gåseflokken til i Solway, sørvest i Skottland. Om sommeren flyr den langs Helgelandskysten og Vesterålen til Svalbard. Ferden er lang, fiendene og farene er mange. Bli med på den spennende reisen!

04.05.2018

SVALBARDRYPA:
En barnebok om Svalbards jaktbare hardhaus Svalbardrypa, skrevet av Kirsti Blom og Åshild Ønvik Pedersen. Den femte boka i Cappelen Damm sin serie "Dyreliv i Arktis".

Fra polarnatten kommer flokker av ryper seilende opp langs svalbardkysten og inn over dalene. Hvor har de vært i løpet av vinteren? Hvordan overlever de små varme klumpene de harde vinterstormene? Hvor finner de maten når det er mørkt døgnet rundt? Og aldri er de alene, fjellreven lusker bestandig omkring på jakt etter ryper å fylle magen med.

08.03.2018

FJELLREVEN:
En barnebok om en av Svalbards arktiske signaturarter fjellreven, skrevet av Kirsti Blom og Eva Fuglei. Den første boka i Cappelen Damm sin serie "Dyreliv i Arktis".

Fjellreven er en liten tøffing som lever høyt oppe på fjellet og langt mot nord, nesten helt opp mot nordpolen. Den liker seg best der det er kaldt og mye snø og sno og vind. I Norge er det ikke så mange fjellrever igjen, så det er viktig å passe på at de ikke blir utryddet. Denne boka forteller om hvordan fjellreven klarer seg gjennom alle årstider, fra den blir født om våren dypt inne i en jordhule, til den som en rund hvit ball overlever vinterstormene i sin tykke vinterpels.

08.10.2014

OTTAR:
COAT forskere står bak mesteparten av innholdet i Ottar nummer 4, 2014. Varangerhalvøya - et lite stykke Arktis (hefteredaktør: Ingrid Jensvoll).
  • Ingrid Jensvoll: INNLEDNING
  • Inger HanssenBauer og Ole Einar Tveito: KLIMA OG KLIMAENDRINGER
  • Jane Uhd Jepsen og Hans Tømmervik: MELLOM SKOG OG TUNDRA: SKOGGRENSEN 
  • Virve Ravolainen, Eeva Soininen, og Kari Anne Bråthen: DEN GRØNNE TUNDRAEN
  • Karl-Birger Strann og Rolf A. Ims: DET SÆREGNE DYRELIVET
  • Siw T. Killengeen: FJELLREVEN PÅ DEN ARKTISKE TUNDRAEN
  • Else Grethe Broderstad og Vera Hausner: NATURBRUKERES HOLDNINGER TIL FINNMARKSEIENDOMMEN 
  • Rolf A. Ims, John-André Henden og Ingrid Jensvoll: VARANGERHALVØYA I KLIMAENDRINGENES TIDSALDER