X
GO
en-USnb-NO

Master-studenter i COAT

Jørgen Rettedal Eikeli

Hei, mitt navn er Jørgen Rettedal Ekeli. Jeg er masterstudent ved NMBU, og har vært så heldig å få lov til å skrive master med COAT. Jeg er veldig glad i naturen, og spesielt, fugler noe som påvirket mitt valg av oppgave. I tillegg finner jeg det interessant å sette meg inn i økologiske problemstillinger, spesielt nord for polarsirkelen. Det er utrolig fascinerende at noen arter klarer å overleve oppe i den røffe naturen i nord! Uheldigvis gjør klimaendringene livet enda vanskeligere for flere av disse artene. For eksempel viser publikasjoner fra COAT, at klimaendringer fører til økt tilførsel av reirpredatorer som rødrev og kråke i Arktis, som igjen øker reirpredasjonsraten på bakkehekkende fugler. Derfor må vi finne en måte å overvåke hvor høy reirpredasjonen faktisk er, samt bekrefte hvem som er reirpredatorer.

I min masteroppgave skal jeg se på om en ny kameraovervåkingsmetode påvirker predasjonsraten på kunstige vaktel reir mindre enn tidligere brukte metoder. De kunstige reirene skal forestille reirene til bakkehekkende fugler som for eksempel lirype og heilo. Dette er spennende fordi smarte kråkefugler virker å forbinde mer synlige kamerametoder, med mat! Dette påvirker predasjonsraten, slik at den blir unaturlig høy. Derfor har vi prøvd med en mer skjult overvåkingsmetode, som skal påvirke predasjonsraten mindre. Derfor plasserte vi ut 20 falske reir uten kamera, og 20 med for å se om det var noen forskjell. I sommer var det faktisk mer predasjon på de falske reirene uten kameraer. I tillegg ønsker jeg å se på om det er noen forskjell i predasjon på kunstige vaktel reir og ekte reir. Kunstige reir har ikke en rugende fugl og har ikke blitt valgt som reirlokalitet av fuglen. Om det er forskjeller eller ikke er interessant for fremtidige forsøk som ønsker å bruke vaktel egg, og sier noe om hvorvidt slike metoder er representativt for faktisk predasjon på bakkereir.

Stan Bryce Cates

Jeg tar for tiden til en mastergrad i biologi (nordlige populasjoner og økosystemer) ved Universitetet i Tromsø, der forskningen min fokuserer på å forstå de miljømessige faktorene som påvirker aktiviteten til rødrev på Varangerhalvøya i Norge. Støttet av Fulbright og NORAM-stipender, bruker prosjektet mitt akselerometer- og GIS-data for å utforske hvordan faktorer som snødybde, temperatur og menneskelig aktivitet påvirkninger påvirker atferden og energibruken til rødrev gjennom ulike sesonger. I tillegg har jeg utført bakkekontroll for våre sporingssendere i Tangen Dyrpark for å etablere grunnlinjer og terskler for akselerasjonsdata samlet fra felt.

Jeg har en bachelorgrad i zoologi med et bi-fag i fiskeri- og viltvitenskap fra Oregon State University, USA. Min profesjonelle erfaring har gitt meg et variert ferdighetssett, inkludert disseksjon av prøver, vevsprøvetaking og levende fangst av dyr, sammen med mer teknisk laboratoriearbeid som molekylære deteksjonsteknikker. Jeg har jobbet i både felt- og laboratorieinnstillinger, ofte under utfordrende forhold og med ulike interessenter, der tilpasningsevne og problemløsning er nøkkelen til forskningsprosessen. Disse rollene har hjulpet med å forbedre mine praktiske ferdigheter, som er sentrale i mitt nåværende matergradsarbeid.

I tillegg til mitt vitenskapelige arbeid er jeg lidenskapelig opptatt av å engasjere meg med publikum som naturturismeguide, der jeg liker å lære andre om biologi og økologi i Nord-Norge. Å dele kunnskap med andre, enten det er i forskning eller gjennom guiding, er noe jeg verdsetter dypt mens jeg arbeider mot å fremme bevaringen av arktiske økosystemer.