Den 27. januar satt Statens Naturoppsyn (SNO) i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) og COAT ut 14 fjellrevvalper på Varangerhalvøya.
To av årets utsatte rever. Foto: Geir Østereng
Valpene var hvite og blå og kom fra tre forskjellige kull (7+5+2) og ble satt ut på tre forskjellige hi.
Været og føreforholdene var perfekte, så ved hjelp av tre utsettingsgrupper ble alle valpene satt ut i løpet av en vanlig arbeidsdag. Valpene kom fra Oppdal med bil og ble transportert til hiene ved hjelp av snøskuter. Alle hiene har en eller to foringsautomater i nærheten. Valpene vil bli fulgt opp ved hjelp av kameraer i foringsautomater, kameraer på åtestasjoner og chip-lesere vil registrere alle som kommer innom, siden alle valpene er chipet. I tillegg vil det bli plukket skit på hiene og ved foringsautomater, som vil bli brukt til DNA analyser og sporing.
Valper settes ut på hi. Foto: Jan Erik Knutsen
Totalt har 67 fjellrever nå blitt satt ut på Varangerhalvøya i løpet av de tre siste årene. Alle kommer fra avlsstasjonen på Oppdal. I fjor ble det registrert tre ynglinger med til sammen 19 valper, hvor kullstørrelsene var på 8, 6 og 5 valper. Fem av de seks foreldrene var utsatte rever, mens den siste var en vill rev ny på Varangerhalvøya.
Mer om skjebnen til de tidligere utsatte revene og andre resultater fra COAT Varanger sin fjellrevmodul siste tre år (2017-2019) kan du lese i denne nylig publiserte rapporten.
Nå krysser vi fingrene for at de gode vinterforholdene vi har registrert på Varangerhalvøya så langt i vinter fortsetter og dermed gir håp om økning i antall lemen og andre smågnagere til sommeren.
Foringsautomat med kamera. Foto: Jan Erik Knutsen