Nå er takseringen av lirype over hele Finnmark gjennomført og vi kan evaluere vårt tidligvarsel. Hvordan traff vi egentlig med årets varsel?
Lirype i bjørkeskog. Foto: Valeri Belov
De siste ukene har lokale fuglehundklubber gjennomført takseringen av liryper over hele Finnmark i regi av Hønsefuglportalen. COAT publiserte et tidligvarsel for lirypebestanden allerede i starten av juli, slik vi har gjort de siste 4 årene, basert på en statistikkmodell. Fjoråret var et år med store rypekull. Forventningen var at voksenoverlevelsen skulle være god over vinteren på grunn av det tidlige snøfallet som kom i fjor høst, men at kyllingproduksjonen ville bli redusert som følge av krasjet i smågnagerbestanden. Nå er altså fasiten inne, og det viser seg at også i år har tidligvarselet truffet godt.
Det er utrolig spennende å gjøre denne typen framskrivinger. Det er en risikabel øvelse fordi det alltid en mulighet for at faktorer av betydning ikke er med i modellen. Når man greier å forutse utviklingen i en bestand såpass godt som vi gjør er tyder det på at man har forstått en del om de viktigste driverne av bestandsdynamikken, sier Eivind Flittie Kleiven, forsker i NINA og leder av rype forskninga i COAT Finnmark.
Tidligvarslingsmodellen ser foreløpig bare på et gjennomsnitt for hele Finnmark selv om Finnmark naturligvis er et stort fylke med stor variasjon i terreng og klimatiske forhold. Tallene fra årets taksering viser også tydelig at det er store lokale variasjoner i lirypebestanden. Et forbedringspunkt for tidligvarslingsmodellen er å prøve å gi varsel for ulike deler av Finnmark istedenfor som et fylkesgjennomsnitt. Dette vil vi jobbe med de neste årene.