GO
en-USnb-NO

Feltrapport fra COAT Finnmark

Publisert: 6. august 2024

Årets feltsesong i COAT er i full gang og flere feltarbeid er allerede gjennomført. Her kommer en liten rapport fra noen av dem som har funnet sted i Finnmark.

Feltrapport fra COAT Finnmark

En COAT feltarbeider sjekker en av våre kamerafeller for overvåking av smågnagere. Foto: Eeva Soininen

Skog- og tregrensemodulen

Modulen fullførte sine larvetellinger i Troms og Varanger i løpet av første uka i juli. Dataene fra Troms viser at populasjonene av både fjellbjørkemåler, brun høstmåler og gul frostmåler i denne regionen har økt fra i fjor. Tellingene for i år domineres hovedsakelig av fjellbjørkemålere, som lokalt har blitt tallrik nok til å spise opp mesteparten av løvet på bjørkeskogen. Det er imidlertid stor variasjon i tettheten av brun høstmåler, med noen overvåkningssteder i Troms som har veldig lave larvetellinger.

Larvetellingene fra Varanger ligner de fra 2023, i den forstand at de viser veldig lave tettheter av både fjellbjørkemåler og brun høstmåler på alle overvåkningsstedene (gul frostmåler er foreløpig fraværende fra denne regionen).

Fjellbjørkemålere. Foto: Moritz Klinghardt

Rypemodulen

I år har vi testet en ny type kamerafelle for å overvåke reirpredasjon på bakkehekkende fugler. Vi prøvde ut et tidsforløpskamera med vidvinkelobjektiv, som kan plasseres på bakken 0,5 m fra reiret (se bilde). Til testen brukte vi kunstige reir med vaktelegg. Resultatene er lovende og vil bli formelt evaluert i en masteroppgave. Vi fikk også hjelp fra eksperter fra NMBU og Naturhistorisk museum i Oslo til å lete etter ekte reir av vadefugler, ryper, lappspurv og heipiplerke, slik at vi fra neste år forhåpentligvis kan bruke kamerafellene på ekte reir.

En COAT feltarbeider monterer kamerafelle for å overvåke reirpredasjon. Foto: Eivind Flittie Kleiven

Smågnagermodulen

I begynnelsen av juli sjekket vi alle smågnagerkamerafellene i studieområdene Komagdalen og Vestre Jakobselv. I år så vi mange mårdyr, og flere kameraer hadde fotografert hele familier! (Se under) Det ser ut som gnagerpopulasjonene hadde krasjet i løpet av vinteren. Det betyr at i noen områder var det veldig få bilder av gnagere om våren – og tilsvarende observerte vi ingen hekkende rovfugler og bare få vadefugler. I andre områder var gnagerne fortsatt tallrike tidlig på sommeren, og hekkende fjelljoer var tallrike. Vi registrerte også lemenaktivitet og buskvekst i snøleier, og kan rapportere at i noen snøleier hadde lemen virkelig pløyd gjennom alt i løpet av sist vinter – bortsett fra inngjerdingene som er ment for å holde dem ute. Så vi kan virkelig forvente en kontrast mellom de lemenpåvirkede kontrollflatene og de lemenfrie flatene.

En hel røyskattfamile fotografert inne i en av våre kamerafeller. Foto: COAT 

Skriv ut
Søk