Tjuesju fjellrever/njálat fra avlstasjonen på Oppdal ble satt ut på Varangerhalvøya/Várnjárgga den 13. februar, som et ledd i tiltakene for å bevare den kritisk truende arten.
«Fjellrev i Finnmark», forløperen til COATs fjellrevmodul, har siden 2004 overvåket utviklingen til den lille fjellrev/njálla populasjonen på Varangerhalvøya/Várnjárgga, gjennom å studere økosystemdrivere og effekter av forvaltningstiltaket rødrevuttak. Resultatene fra denne studien ble nettopp publisert i en artikkel, og konklusjonen er at den lille populasjonen nå er på randen til utryddelse. Bakgrunnen for dette er trolig på grunn av populasjonens begrensede størrelse og fraværet av en lementopp i 2015. Uttak av rødrev/rieban har hatt en positiv effekt, men ikke tilstrekkelig til å motvirke den negative effekten av størrelsen og fraværet av lemen/goddesápán.
Det nye forvaltningstiltaket (utsett av avlsrever) er et samarbeid mellom COAT og Avlsprogrammet for fjellrev på NINA, og har som mål å redde fjellrevene/njálat på Varangerhalvøya/Várnjárgga fra «litenhetsfella». Det vil bli satt ut flere avlsrever i Varanger/Várjjat de neste tre årene. Tiltaket vil bli støttet opp med tilleggsfôring og uttaket av rødrev/rieban vil fortsette.
Klima- og miljøministeren Ola Elvestuen deltok på utsettingen, sammen med en delegasjon fra departementet. Se nyhetsoppslaget fra NRK her.
Media var tilstede på utsettingen,
Foto: Geir Østereng
Klima- og miljøministeren,
Foto: Geir Østereng
Fem av fjellrevene var blårev,
Foto: Alfred Ørjebu
Tjueto av fjellrevene var hvite,
Foto: Geir Østereng