X
GO
en-USnb-NO
Ny artikkel! Svalbardreinen: Sommer- og vinterbeite på samme sted
20. desember 2023

Svalbardrein (Rangifer tarandus platyrhynchus) finnes kun på Svalbard og forvaltning av denne arten er derfor et særnorsk ansvar. Den overvåkes fordi den er en nøkkelart på tundraen, er følsom for klimaendringer og fordi det drives jakt på den sentralt på Spitsbergen.

Les mer

Kamerafeller utviklet i COAT sprer seg til hele landet
7. november 2023

Hvordan påvirker smågnagerne samspillet i økosystemet i fjellområdene våre og hvordan blir dette endret med klimaendringene? Hundretusener av bilder av lemen og mus vil gi verdifull kunnskap om dette.

Les mer

Ny artikkel sier: Tap av biologisk mangfold av planter kan redusere jordkarbonbinding i gressenger
7. november 2023

COAT inngår i Nutrient Network, et verdensomspennende nettverk av forskningsstasjoner knyttet til gressenger, på engelsk kaldt «grasslands». Vi har våre «stasjoner» på Varangerahalvøya og har bidratt til en publikasjon i Nature Communications.

Les mer

Rødrevfangsten er igang igjen - følg revene live!
7. november 2023 Fjellrevmodulen in COAT er i gang med å fange rødrev i Varanger igjen! I år har vi så langt fanget 2 rødrever, en ung han og en voksen tispe. Begge to har fått GPS halsbånd for å gi oss forskere bedre forståelse av revenes bevegelser på tundraen. Vær med å følg dem her vår eller les mer om saken i artikkelen i Ságat. Slipp-videoer tilgjengelig på Facebook og Instagram.

Les mer

Klassifisering av viltkamerabilder ved hjelp av kunstig intelligens
18. oktober 2023 Viltkamera er blitt et populært verktøy i naturforskning. I COAT har vi blant annet utviklet en egen metode for å overvåke små pattedyr som mus og lemen med kamera. Dette har store fordeler ved at det skaffer viktig informasjon om dyrene på en effektivt måte uten å påvirke dem i det hele tatt. Det har imidlertid også utfordringer. Fram til nå har forskere sitter å blad gjennom hundre tusenvis...

Les mer

COAT informasjonsskjerm lansert på Vadsø bibliotek
13. oktober 2023

I går lanserte vi vår infoskjerm på biblioteket i Vadsø. Ordfører i Vadsø Wenche Pedersen og leder av COAT Rolf A. Ims holdt hvert sitt innlegg. Til sammen var vi 31 stykker, blant disse var noen av COAT’s forskere som svarte på spørsmål om COAT’s forskning og overvåking.

Les mer

Hubehytta – ferdig oppusset
10. oktober 2023

Arbeidet med renovering og utvidelse av Hubehytta ble i løpet av siste halvdel av august sluttført. Hytta er nå utvidet med 8m², det gamle lagerrommet er gjort om til soverom og hytta er blitt isolert og vindtett. I tillegg ble det i fjor høst satt opp et uthus der. Med denne oppgraderingen er Hubehytta nå en langt bedre og mer praktisk feltstasjon enn den var tidligere.

Les mer

Skru på utelyset og se opp!
4. oktober 2023

Bjørkemålere er insekter med såkalt holometabol livssyklus, også kjent som «fullstendig forvandling». Dette innebærer at målerlarvene (lauvmakken) som spiser på bjørka om sommeren utvikler seg til voksne sommerfugler i løpet av høsten. De voksne målerne flyr nå, Og COAT’s forskere følger med! 

Les mer

Høstfelt på Varangerhavløya – Et fotoreisebrev
14. september 2023

I starten av september ble det årlige høst-feltarbeidet gjennomført i begge våre hovedstudieområder på Varangerhalvøya, henholdsvis i Komagdalen og i Vestre Jakobselv.

Les mer

Feltrapport fra Svalbard
11. september 2023

Denne rapporten fra årets COAT-feltarbeid på Svalbard tar for seg vår overvåkning på østmarkmus og fjellrev på Svalbard hovedsakelig i området rundt Isfjorden.

Les mer

Hva skjer under COAT Svalbard sitt sommerfeltarbeid 2023?
25. juli 2023 COAT forskere fra Norsk Polarinstitutt og et titalls assistenter og teknisk personell er i gang med sommerfeltarbeidet på Svalbard. Vi henter inn data til seks COAT overvåkings moduler – klima, fjellrev, gås, rein, rype og vegetasjon. COAT Svalbard samler økosystemdata på Nordenskiöld Land i Adventdalen, Sassendalen og Reindalen med sidedaler og på Brøggerhalvøya, på øyene i Kongsfjorden...

Les mer

Vår modellbaserte prognose indikerer oppgang for høstens lirypebestand i Finnmark
12. juli 2023 De to siste årene har COAT, ved hjelp av en datadrevet modell, gitt en prediksjon (prognose) om hvor mye lirype det blir i Finnmark til høsten. Prognosen gis halvannen måned før de vanlige linjetakseringene er ferdige – noe som gjør at både jegere og forvaltere er bedre forberedt på den sannsynlige utviklingen i bestanden. Modellen baserer seg på data på liryper og andre arter i...

Les mer

Hva skjer under COAT Varanger sitt sommerfeltarbeid?
20. juni 2023

COAT Varanger sine forskere og assistenter er i disse dager på full fart ut på feltarbeid i Varanger. Under finner du en oversikt over hva som skjer når og hvor. 

Les mer

På sporet av dyrene
7. mars 2023 Vi omgir oss med mange pattedyr som vi sjelden har gleden av å se. Men sporene kan fortelle mye om hvilke dyr vi deler nabolag med. Visste du at lemenår er synlig fra verdensrommet? At rypa graver seg ned når det er dårlig vær? Eller at haren spiser sin egen skit? Man treffer ikke alltid dyr når man er ute på tur. Men de er der. Og de er naboene våre.

Les mer

Vitenskapelig artikkel: Overvåking av smågnagere med kameratuneller
25. januar 2023

Smågnagere er en nøkkelart på tundraen på grunn av sine spektakulære populasjonssyklusser som gjør at rovdyrene vasser i byttedyr og at beitetrykket på plantene blir enormt. Allikevel er det mye vi ikke vet om smågnagerne og deres interaksjoner med andre deler av næringsnettet.

Les mer

Snømålinger i Varanger
20. januar 2023 Hvorfor er det interessant for en forsker å grave i snøen i januar? Der er det jo bare snø, eller? Ja det er det, snø, men vi ønsker å vite hvilken type snø, og om det er harde skarelag og is på bakken. Snøforholdene nå på vinteren kan nemlig avgjøre om vi får et smågnagerår kommende sommer. Og hvis det blir et smågangerår med mye lemen, vet vi ganske sikkert at det vil bli mange fjellrevkull...

Les mer

Søk
Nyhetsarkiv

Archive